Trådløs lader: Testing


Har vært litt sløv med blogginga underveis, så det blir mye back-tracking det her.

Kan jo starte med det viktigste først, som er at testingen av laderen omsider er fullført og at implementeringen av den ser lovende ut.

TrådløsLading_mArduino

Bildet over viser hvordan batteriene etter liten stunds lading kan drifte Arduino (Arduino er koblet i parallell med laderen). Batteriene er gamle og mister spenningen raskt, så vi må  skaffe nye.

 

Nå gjenstår bare å montere receiveren på Bugstern og kjøre en test av hele systemet driftet på batterier, samt vise at laderen fungerer. De fire batteriene leverer noe lavere spenning enn USB forsyningen fra PC’n (ca. 200mV), og jeg er litt usikker på hvilken innvirkning dette vil ha på måleresultatene til sensorene som jo da vil motta litt lavere spenning. Forhåpentligvis vil innvirkningen være neglisjerbar.

 

Om kretsen:

Selve laderen er en induktiv lader, med en rekkevidde på nesten 2 cm., ref datablad:

http://elecfreaks.com/store/download/User-specified.pdf

Transmitteren forsynes med 12V DC-spenning direkte; da holder spenningen over transmitteren seg konstant under påvirkning (Hvis jeg legger til  sikkerhetsmotstander i serie, eller måler strømmen som ledes med et amperemeter, fører motstandene i disse komponentene til spenningsfall over transmitteren når den induserer).

Når den induserer under påvirkning av receiveren, leder transmitteren mer strøm, men nøyaktig hvor mye veit jeg ikke. Det står ikke eksakt hvor mye strøm den tåler i databladet, men de testene jeg har gjort tyder på at den ikke leder urovekkende mye. Har satt en foreløpig øvre grense fra spenningskilden  på ca. 0.75 A. (Hadde i begynnelsen problemer med at maks strøm fra kilden var satt for lav, og det førte til spenningsfall over kretsen.)

Receiveren er koblet  i parallell med batteribeholderen og Arduino. Den gir 5V ut, opp til en viss avstand (ca 10mm), avhenging av lasten.

En veldig enkel krets med andre ord.

 

(Edit) Problem:

Et vensentlig problem nå er at de fire batteriene trekker alt for lite strøm, antageligvis fordi indre motstand i batteriene blir for stor og overspenningen fra receiveren for liten. Med bare 5V fra receiveren klarer ikke batteriene å trekke mer enn 1 – 2 mA. Tatt i betrakting at hvert batteri har en kapasitet på 1800 mAh hver vil det ta flere måneder å lade de.

En test viste meg at spenningen måtte opp til 6 V før batteriene klarte å trekke en akseptabel ladestrøm (200 mA), hvor ladetiden ville begrense seg til et og et halvt døgn, men dette er spenning laderen ikke kan levere.

Eneste mulighet er å redusere antall batterier med én. Vi får da  tre batterier med en samlet spenning på 3.6V. Dette er vesentlig lavere spenning, men likevel nok til å kjøre Arduino. Viktigere erdet  at tre batterier klarer å trekke mellom 300-600mA fra laderen. Ladingen vil derfor ta under et døgn.

 


Leave a Reply