17.09.20


Inge 3D-printet matesystemet vårt.

Denne dagen har Fredrik, Gustav og Kasper sett på pumpe system:

Pumpe:

Aquarie vann skal renses, dette gjøres ved at en pumpe drar vann ut av aquariet og igjennom et filter. Fra forskjellige hull burde pumpen klare å filtrere vannet som er i aquariet med en faktor på mellom 2 og 5 per time. Det vil da si at hvis man har et 50 l aquarie, skal mellom 100 l og 250l vann renses per time. Vi har derfor bestemt at 3 ganger burde være tilstrekkelig i første omgang. Vårt aquariet vil være et 40x40x50 cm aquariet, som vil si at det blir å romme 80l vann. Dermed burde vårt vannrense-system klare ihvertfall 240 l per time. Å gjøre pumpa smart vil være meningsløst, da det vil være meningsløst å ikke rense så mye vann som overhodet mulig. Altså vil det å regulere pumpa være dumt, og den vil derfor gå på 100% alltid, hele tiden.

Vannskifte-system:

Det vil trenges et vannsystem for å fjerne og legge til ca 10-15% av vannet hver uke eller 20% for et større aquarie. Det vil derfor trenges en vanntilførsel og drenering av vannet. Dette kan gjøres med ventiler og dermed la seg gjøre enten kontinuerlig, eller ved et fastsatt tidspunkt. For å gjøre dette “smart” kan det heller være en avlest verdi som trigger drenering/påfylling av vann. Et slikt system vil kunne være fordelaktig å ha i topp og bunn. Altså, påfylling i topp og drenering i bunn. Dette vil være fordelaktig for å mulig kunne skape strømninger i vannet. Derimot, med en konstant åpning i ventil vil 20% av vannet tilsvare 0.1 l per time, som ikke vil være noen nevneverdig gjennomstrømning, men heller en liten lekkasje. Kunne en løsning derimot være å gjøre den faktisk smart, slik at dreneringssystemet kunne betraktet verdier fra vannet til å avgjøre om det trengs å byttes ut vann eller ikke, en vannmengde som også kunne vært forskjellig fra 20% for å allikevel tilegne seg riktige verdier i vannet?

Tanke: er grunnen til at vannet må byttes ut fordi det er såkalt “stille” vann? Altså “dør” vannet litt etter litt, og blir så oksygenfattig at det blir ubeboelig? I så fall kan vi registrere oksygen innholdet og med dette starte drenering/påfyllings-rutinen?

Det som faktisk skjer: når vannet ikke blir byttet over en viss tidsperiode, vil nitrat og fosfat verdier øke, som vil sørge for økte muligheter for sykdommer hos fisken. Nitratet kan også være skadelig for vekst og reproduksjoner kapabilitet hos fisken, samt økt algevekst. Fosfat vil kunne ha lignende effekter. Det er også andre mineraler og lignende som er viktige for fiskens helse som det er greit å få tilførsel av, pH-verdien vil også synke ved vedvarende mangel på vannskift.

Altså, ved å overvåke noen av disse verdiene, for eksempel pH-verdien i vannet vil vårt system kunne ta avgjørelser for når systemet trenger å kjøre vann-bytte-rutine.

Kan dermed dette gjøre at vi ikke trenger å registrere andre data fra vannet? Fordi ved å registrere for eksempel pH-verdi og ved feil verdi bytte vann. Trenger man da å registrere de andre verdiene? Dersom grunnen til at man bytter vannet er for å endre de andre verdier også? Den eneste grunnen for å registrere annen data, må være fordi vann-bytte ikke er eneste og absolutte løsning.

Alison og Kasper fortsetter med å lære seg og lage app.

Inge fortsetter å designe og lage vaskesystemet.


Leave a Reply