Gruppe 10 – Brusdispenser


Gruppe 10

På grunn av endring i fag var det tilfeldigvis to stykker som enda ikke hadde fått tak i gruppe. De to ble da gruppe 10. Vi er:

Justin Joseph Endrerud (Maskin)

Mohammad Mirlashari(Elektro)

 

Oppgaven

I løpet av dette kurset skal vi klare å lage en prototype av et semi autonomt produkt av eget valg.
Mtp. at vi kun var to stykker var den største utfordringen å lage en oppgave som verken var for komplisert eller for enkelt for oss å fullføre.

Det tok derimot ikke lang tid før vi havnet på produktet vi ville jobbe med. Vi hadde en liten idemyldring hvor vi bestemte oss for å lage et produkt som alle kunne ha bruk for.
Hva kunne vi tenkt oss å ha i hjemmet vårt? Er det noe vi føler vi sårt mangler? Er det noe vi gjerne skulle hatt for moroskyld?

Første ide var en automatisk suppe/saus- rører. Den skulle kunne settes på kanten av kjelen, “kjøre” langs kanten med en arm som rørte. På grunn av visse utfordringer og interesse ble dette forkastet. Dermed valgte vi å gå på youtube, kanskje det finnes ideer som er verdt å utvikle eller faktisk lage?

Etter litt om og men og flere videoer kom vi frem til prosjektet vårt. Brusdispenser!

 

Funksjoner og startfase

Startfasen føler vi er den vanskelige fasen. Hvor langt kan vi dra dette uten at vi gaper over for mye? Hvor mange muligheter har vi? Forsåvidt uendelig. Ideene vi kom med i utgangspunktet passer best til å kjøres rett inn i produksjon og markedet. Pga. dette må vi prøve å forenkle så mye som mulig, men samtidig få med så mange funksjoner som overhodet mulig.

Først og fremst ville vi gjerne ha tre kammere som kunne inneholde 0.5-1.5L forskjellig type væske/drikke, men pga størrelse måtte vi kutte ned til et kammer som inneholder nok væske til å vise funksjonen. Andre ideer vi gjerne vil implementere er en form for trykkskjerm, fjernkontroll, stemmefunksjon e.l. Mulig en sensor som kan merke om det står et glass der og evt. sette i gang noen funksjoner. Dette er noe vi mest sannsynlig ikke vil rekke å implementere, men som vi har en ide og fremgangsmåte om hvordan.

Neste steg nå er å bestemme design som kreves for å vise en tanke om hvordan dette kan se ut, samt bestemme oss for hvor mange funksjoner vi vil klare å få inn i systemet.

 


 

Oppdatering:

Design:

Det er alltids en utfordring å komme frem til et endelig design tidlig i en prosess. For å komme frem til det er man avhengig av noen faktorer:

– Hvor mange kamre skal vi ha?
– Hvor mye væske skal de inneholde?
– Hvilke komponenter og hvor mange skal vi ha?
– Tåler alle komponenter vann, eller er vi avhengig av å skille det fra resten?
– Skal vi ha sensorer? Evt. hva slags og hvor må de være plassert?

Dette er bare noen punkter. Til nå har vi ihvertfall kommet frem til en utvendig størrelse på 30x30x30 cm. Innvendig blir det mest sannsynlig delt inn i to. En del med kamre og en del med komponenter. Vannpumpa skal foreløpig ligge under kammeret med innsuget inn i bunnen. Hvor i dispenseren kammeret og komponentene skal være er foreløpig usikkert ettersom vi må vite hvor mye ledninger som vil komme fra skjermen.

Vi har bestemt oss for å gå for plexiglass for de store platene og plastikk (hovedsaklig 3D-printing) for mindre deler. Ettersom dette er en gjenstand som skal stå i ro på en benk krever det ikke spesielt for styrker i materialet.

Målet for neste innlegg er å ha mulighet til å skjære ut deler og begynne å sette sammen dispenseren. Ihvertfall ytterveggeene.

 

Programmering og komponenter:

Til nå har vi valgt å kjøre pumpe vha. tid for å beregne mengde væske som skal komme ut i glasset. Det har forsåvidt funket, men vi har også forstått at det er en mindre god løsning. Derfor er vi i vurdering av flere løsninger nå. En av dem er å bruke vekt på kammeret og beregne via den hvor mye væske som havner i glasset. Ulempen her er tetthet og vekt av forskjellige typer væske. Differansen vil bli minimalt ved så lite væske, men det er fortsatt en differanse. Vi må gjøre noen målinger og tester for å komme frem til om det kan være godkjent metode eller ikke.

Om tiden strekker til så vurderer vi å implementere kjøling, men dette blir noe av det siste vi gjør, selv om det vil være en del av produktet om det skulle ut i markedet. Dette er bare en ide foreløpig.

Vi har også kommet frem til av vi vil legge inn en touchskjerm i dispenseren vår. Selv om funksjon er viktigst for oss, er også brukervennlighet og utseende to viktige faktorer. Ved å ha en touchskjerm istedenfor tre “mindre pene” knapper, vil brukervennligheten økes betraktelig, samtidig som den vil bli utseendemessig, mer fristende.

Når det kommer til sensorer har vi foreløpig bestemt oss for en vektsensor (som tidligere nevnt) og vi vil prøve å implementere sensorer som kan “måle” glassets størrelse slik at dispenseren automatisk kan helle oppi mengden væske som glasset kan inneholde. Dette er noe vi må vurdere litt mtp at det kan være to kamre med to forskjellige væsker. En er uansett avhengig av å trykke på skjermen. Da er det unødvendig pengebruk på snesorer som måler glasset. Eller er det?

Generell (idemyldring):

I starten snakket vi om tre kamre i dispenseren, det blir for mye. Ihvertfall for denne versjonen. I hovedsak går vi for et kammer, det er mulig vi går opp til to hvis vi føler det er nødvendig.
Vi har nemlig kommet frem til noe “lurt”. Om dette skal ut i markedet må det kunne passe til en stor familie med flere barn like godt som til en enslig person i en hybel. Prototypen vi lager nå vil kunne passe denne enslige personen eller et samboerpar. Hva kan være løsningen? Forskjellige modeller! Vi kan si at denne prototypen med 1-2 kamre er den minste versonen. Neste modell kan være på tre kamre. Der har vi f.eks. muligheten til å ha et mindre kammer for saft? Kanskje i en enda større modell skal man kunne koble den til ei vannkran?
Mulighetene er uendelig, vi må bare huske at dette skal kunne stå på en kjøkkenbenk i en bolig/leilighet, og spesielt størrelse må holdes til en minimal.


Leave a Reply