Hvor er vi nå?


«Vinnere er ikke de som aldri feiler. Det er de som aldri gir opp» sier sitatet så fint. Og vi har enda ikke gitt oss. Vi er ca to måneder inn i prosjektet og det nærmer seg dead line. Hvis vi spoler tilbake til start. Til friskt mot og høytflyvende ideer… Hva ønsket vi å oppnå? Som vi skrev i det første innlegget er målene våre: ansiktsgjenkjenning, automatisk innmating (og utmating) av kapsler, registrering/gjenkjenning av kaffekopp og en app med informasjon om kaffepreferanse. Og hvor er vi nå?

Ansiktsgjenkjenningen har bydd på flere utfordringer. Blant annet har lyssetting vært et stort problem. Bildene av personene som openCV bruker til ansiktsgjenkjennings-delen burde bli tatt i samme rom/lys som kaffemaskinen skal stå i. Takket være et par scripts vil det ikke ta lange tiden å få lagret nye personer i databasen, og vi kan dermed få testet flere omgivelser og lyssettinger fortløpende. I tillegg har ansiktsgjenkjenningen hatt for lav nøyaktighet og pålitelighet. Vi har fått den til å fungere når den tar for seg en person, men å sjekke flere personer har vært problematisk. I det siste har dette blitt mye bedre, og Raspberry Pi B har blitt byttet til Raspberry Pi3, noe som gir positivt utslag i forhold til deteksjonen.

Når det gjelder kapselstativet, altså innmating/utmating av kapsler, jobbes det med å få det til å snurre rundt som ønsket og med å holde kapslene på plass. Vi har kjøpt inn PVC-rør som skal brukes som aksling og et hjullager som skal inn på PVC-røret, disse skal rotere ved hjelp av en motor, som igjen beveger kapselstativet vårt. I tillegg skal det brukes fjærer i konstruksjonen, en fjær er et maskinelt element som kan ta opp store elastiske formforandringer. Fjærene, som er i karbonstål med sinkbelegg, skal føre en maskindel tilbake til en bestemt stilling og holde den der, slik at kapslene ikke detter ut når kaffemaskinen ikke er i bruk. For å finne egenskapene til fjærene har vi brukt en nettside som beregner alle parameteren knyttet til en kompresjonsfjær, fra enkel geometri og material data. Nettsiden heter www.efunda.com.

fjaer

Bilde 1: Viser hvor man skal måle

karbonstal

Bilde2: Karbonstål har en tetthet på 7850 kg/m3, Poisson ratio 0,27-0,3 og elastisk modulus 190-210 GPa

resultat-fjaer

Bilde 3: Resultater til 5×20 fjær fra nettsiden Efunda

 

Etter at delene til kapselholderen ble printet ser vi at fjæra er litt større i diameter enn hullene de skal inn i. Vi hadde kjøpt fjærer på biltema med målene 5×20, men i virkeligheten er de altså 5,39×20. Dette må vi finne en løsning på; feks. Bruke en annen fjær eller korrigere den vi har slik at den passer. Vi har også fått motorene vi har ventet på. For å være sikre på at de kan fungere i prosjektet har vi gjort en undersøkelse av disse, hvor vi sjekket omtrentlig hastighet og kraft (da spesifikasjoner på et ark ikke alltid overbeviser oss). Det er tre motorer som henholdsvis skal brukes til å bevege kapselstativet, mate ut kapsel fra stativ og til å åpne en luke på kaffemaskinen slik at kapslene faller uhindret inn i maskinen. Sistnevnte har vi ikke helt klart for oss hvordan vi skal løse enda, men vi kommer til å jobbe med dette fremover. I tillegg har vi skaffet sensorer som er tenkt å bruke i sammenheng med motor, for å vite hvilken posisjon motoren har. Dette vil vi styre med en Arduino, vi er i gang med testing av dette nå. Det er også laget til ett tannhjul som skal brukes i kraftoverføring fra motor til kapselholder.

Nå er vi i gang med koppdeteksjonen! Vi bruker openCV og tester deteksjonen med kamera. Den første haar- cascade filen fungerte ikke som ønsket. Det kan henge sammen med hvordan bildene av koppen ble tatt eller at det var for få negative bilder. Vi fortsetter å jobbe med saken. Målet fremover er å få til godt over tredve nye bilder, beskjære dem og lage en ny haar- cascade fil. Vi krysser fingrene for at den vil fungere som ønsket.

Og nest sist, men ikke minst… APP-en. Her har vi kommet godt på vei. Det er satt opp en innloggingsside, og en registreringsside hvor man må oppgi brukernavn og passord. Neste på planen var å opprette en database for å holde på informasjonen. Dessverre fungerte den ikke som den skulle. Vi foretok feilsøk i Android Studio prosjektet og i PHP- filene for registering og innloggingsfunksjonene. PHP- filen skal være feilfri, men likevel får vi ikke lagret i databasen. Dette skaper helt klart forvirring! Vi har derfor sett endel på hvordan menyen skal se ut etter innlogging, det reduserer annet arbeid når problemet med databasen er fikset. Og her går det fremover. Hovedmenyen for APP-en nærmer seg ferdig. Inntil videre har vi gjort det slik at man kan komme videre fra innloggingssiden uten brukernavn og passord, så får vi testet hvordan det ser ut på mobilen. La oss håpe at fremtiden inneholder langt mindre databasetrøbbel.

Til slutt vil vi nevne at vi har demontert to kaffemaskiner som er donert til oss. Dessverre fant vi ingen deler vi kunne bruke, vi donerte derfor to plastposer med deler videre til HSN.

demontering

Bilde 4: Deler fra demonterte kaffemaskiner

 

Vi har også utført strekktest av 3D-printet materiale!

extensometer

Bilde 5: Extensometer

strekktest

Bilde 6: En av strekktestene som er utført

 

Ses snart igjen!

 


Leave a Reply