Trådløs lader – indikasjonslys


Vi tenkte vi skulle ha en indikasjonslampe for å vise når bilen lader. Det virket i utgangspunktet som en rett fram plan; bare plugge inn en LED inn en eller annen plass og så good to go. Men så lett var det ikke…

Første test viste at laderen ikke leverer nok spenning til å få en LED, koblet i serie, til å lyse. Deretter tenkte jeg at en Arduino sikkert lett kunne lese av spenningsøkningen som oppstår når laderen er innenfor rekkevidde, og styre en LED ut i fra dette. Men fordi det er forskyningsspenningen som skal måles og fordi Arduino justerer sin interne referansespenning ut fra hva den forsynes med, kan ikke Arduino selv registrere noen forskjell. Dvs. er forsyningen til Arduino 5V  leses den som 1024, mens er den 4V leses den også som 1024. Så spenningsforskjellen i kretsen var ikke no softwaren kunne ta stilling til direkte. 1024 er alltid verdien til maks spenning, og forsyningsspenningen er jo maks spenning (ganske selvsagt i grunn…).  Det ble klart at det måtte en litt smartere krets til.

Uten navn2Så det jeg gjorde var å lage til en spenningsdelingskrets bestående av dioder og høye motstander fra forskyningen til jord. Dioder holder et tilnærmet konstant spenningsfall over seg uansett spenning i en krets, mens spenningsfallet over vanlige motstander endrer seg proporsjonalt med hvordan spenningen endrer seg. En spenningsdelingskrets med en diode og en motstand vil derfor gi meg et målepunkt mellom de fordi spenningsfallet over dioden er kjent, mens den over motstandene er avhengig av forsyningsspenningen. Fordi spenningsfallet over dioden holder seg konstant blir spenningsforskjellen i målepunktet uproporsjonal med endringen i forsyningsspenningen, og dermed kan Arduino registrere om bilen lader eller ikke.


Leave a Reply