Snart oppskytning!


Hei!

GPS modulen har blitt byttet ut med en annen Arduino Uno med et ferdig lagd GPS Shield. Ved bruk av TinyGPS++ og SoftwareSerial bibliotekene til Arduino så fungerte det utmerket her. Brukte akkurat det samme programmet på den andre GPS’en, men fikk det ikke til å fungere der.

Her har vi koordinatene og litt annen informasjon fra GPS’en. Om vi ser på disse koordinatene så stemmer de rimelig bra med koordinatene for skolen. Fra kart.kulesider.no:

WGS 84 – desimal: 59.68258, 9.64934

Vi får nå inn GPS koordinater som stemmer, og vi overfører dette til Raspberry PI over serial. Det vi overfører blir skrevet inn i en txt fil på Raspberry PI’en.

Vi har også satt opp tempratur målerne sammen med akselerering, barometer og luftfuktighet. Planen er her at vi setter en sensor inne i boksen (med barometer og tempratur måler) mens den andre tempratur måleren skal måle utenfor boksen.

Akselereringsmåleren måler hvor mye g krefter som trekker i x, y og z retning. Her blir det jo da Z retning som er rett opp og ned, og som er intressant for oss, men samtidig tokk vi med de andre for å se resultatene med henhold til snurring, forflyttning og slikt.

Vi har også satt opp barometeret slik at vi kan få målt forskjellen her og der oppe. Selv om barometeret data sheet sier at det ikke fungerer over 30000fot.

Her er et bilde av det ferdige oppsettet som lagres i en fil på raspberry pi, dette lagres via serial, slik som gps signalene gjør.

Idag fikk vi også utdelt isopor, som vi nå har fått kuttet opp i riktig størrelse og satt sammen med gaffa-teip. Boksen har et innvendig volum på 20cmx20cmx20cm, med en tykkelse på 10cm. Dette burde vært nok til og holde varmen oppe i boksen, så hardwaren ikke fryser. Vi har også fått veid utstyret og boksen. Totalt har vi en vekt på 1.350kg.

20131122_162617

Utregningen på hvor mye ballongen klarer og løfte er også regnet ut. Denne vil ikke være helt hundre prosent, men ganske nær. Dette fordi ballongen har litt forskjellig form i forhold til hvor mye den blåses opp, og samtidig at den utvides en god del. Formelen vi brukte er formelen for å finne volumet av en kule: 4/3*pi*r*r*r.  Vi regner med en radius på 1-1.5m på ballongen(styres av oss), og finner dermed ut at boksen holder fra 0.52-1.76 kubikkmeter. Samtidig fant vi at helium har en løfte evne på 28.2gram pr kubikkfot. Derfor regnet vi om dette ganske grovt til og være 995,7gram pr kubikkmeter.  Vår ballong altså bære fra 0.518-1.752kg. Dette er et stort hopp, men jo mindre vi fyller ballongen her nede, jo lenger opp går den.

20131122_172128

Vi har også fått raspberry’n til og sende melding til vår mobil via gsm utstyret. Det eneste som mangler nå er da og få denne til og sende gps signalet som vi lagrer til fil, noe vi jobber med nå.

Vi testet også fallskjermen vi har fått utdelt ved hjelp av en 0,5l kartong som vi fylte med vann. Vi må fortsatt gjøre flere tester på dette, men resultatet var at kartongen gikk så hardt i bakken at den sprakk, noe vi ble litt bekymret for.

 


Leave a Reply